ISRAEL, LAND VAN CONTRASTEN


Israël biedt een enorme afwisseling op een klein oppervlak : historische steden, moderne steden, opgravingen, woestijnen, Dode zee, uitgestrekte zand stranden en kruisvaarderburchten.

De meeste West-Europeanen  Hebben een heel ander beeld van Israël  dan dat het in werkelijkheid is.Het is er modern; super veilig en dat samen met de mooiste natuur en geschiedenis die je maar voor kunt stellen.Wat je helemaal niet zou verwachten van Israël is dat het, het meest gay vriendelijke land is wat ik ooit heb meegemaakt, daar kan Nederland  nog iets van leren.

In onze eerste uitgave komen wij zeer uitgebreid op onze reis  in Israël terug maar we willen hier alvast  twee steden in het daglicht zetten.

foto: © Exclusief4man

Tel Aviv

Tel Aviv  is de meest trendy kosompolische  stad van Israël , de stad staat bekend  als de stad die nooit slaapt.

Tel Aviv  heeft een welverdiende reputatie als een van de meest  liberale steden van het Midden Oosten vooral als het om de gay scene gaat.

Jaffa is een van de oudste havensteden ter wereld.Ooit  werd de 5000 jaar oude plaats nog bewoond  door  Filistijnen.Jaffa zou gesticht zijn door Japet, de zoon van Noah.Oorspronkelijk werd Tel Aviv om Jaffa heen gebouwd , maar in de loop der jaren is het stadje  opgegaan in Tel Aviv.

Je kunt van Tel Aviv  tot aan Jaffa  heerlijk lopen via de grote boulevard. Hier loop je wel ongeveer 40 minuten over.In de loop der eeuwen vervulde het stadje  een speciale rol voor veel volkeren, maar tegenwoordig is het een populaire bestemming, vooral door de vele kunst galerijen  die er nu gevestigd  zijn.

foto: © Exclusief4man

De haven van Jaffa zou de oudste nog functionerende haven ter wereld zijn.De bijbelse koning David en zijn zoon koning Salomon zouden de haven nog gebruikt hebben om cederhout toe te voeren voor de Tempel van Salomon.De grote opslagplaatsen in de haven, die eens zo veel gebruikt werden, stonden  leeg, maar er hebben zich tegenwoordig  visrestaurantjes in gevestigd.

In Tel Aviv kun je heerlijk relaxen op de prachtige stranden en ’s avonds uit je bol gaan, maar je zult zeker je ogen wijd open doen bij het aanschouwen van zoveel  schoonheid van deze stad.De Bauhaus-architectuur die zo kenmerkend is voor Tel Aviv, heeft de stad een plaatsje bezorgd op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.De stad staat bekend om haar clubscène, doch het feest barst er pas in de vroege uurtjes echt los.Vooral de gayscene  heeft kan in Tel Aviv zijn hard ophalen.

Tel Aviv heeft als bijnaam ‘de stad die nooit stopt'.

Haar reputatie als feesthoofdstad van Israël is dan ook tot ver bekend.Het uitgaansleven in de stad wordt in de eerste plaats bepaald door de grote clubscène, de vele cafés en pubs.Door de week kun je hier zonder problemen tot in de vroege uurtjes gaan stappen, maar in de weekends barst het feestgedruis helemaal uit zijn voegen!

Zelfs van de Sabbat, de heilige Joodse rustdag, zul je niet veel merken.

In de clubs treden vaak internationaal bekende dj’s op.De bekendste buurt voor bars en nachtclubs is Allenby Street, waar je op een relatief kleine oppervlakte maar liefst 20 nachtclubs tegenkomt. maar eigenlijk liggen de bars en clubs verspreid over de hele stad.Ga niet te vroeg naar de clubs, voor twee uur ’s nachts gaat er nog niet veel te beleven zijn. Het piekuur is rond 4 uur in de morgen.In de stad zijn ook veel clubs die geliefd zijn bij de gay scene voor meer info KLIK HIER

Tel Aviv wordt ook gezien als de culturele hoofdstad van Israël. Op het vlak van de podiumkunsten scheert de stad hoge toppen. Van de 35 culturele centra die Israël rijk is, liggen er 18 in Tel Aviv. Belangrijke centra zijn het Habima Theater, het Suzanne Delal Centre, het Tel Aviv Performing Arts Center, het Mann Auditorium en het Enav Cultural Center.

foto: © Exclusief4man

Liefhebbers van opera en klassieke muziek mogen zich verheugen, want er is iedere week wel ergens een opvoering. Het wereldberoemde Israel Philharmonic Orchestra treedt op in het Mann Auditorium. Andere grote namen zijn het Israel Chamber Orchestra en de New Israel Opera.

 Ook het theater uit Tel Aviv staat hoog aangeschreven. Iedere week voert het gerenommeerde Cameri Theatre zijn populairste producties op met simultane Engelse vertaling. Het Suzanne Dellal Centre ten slotte, is een bekend centrum voor hedendaagse en klassieke dans. Tel Aviv heeft ook een groot aantal bioscopen, waarvan er een heel aantal in de grote winkelcentra liggen. Hollywoodfilms komen er vaak iets eerder uit dan in West-Europa en de binnenlandse, Hebreeuwse films zijn ondertiteld in het Engels.

Tel Aviv heeft, als zakencentrum van Israël een enorm groot winkelaanbod: gezellige winkelstraten, moderne shoppingcentra of een traditionele markt… Je hebt het hier voor het kiezen!

De bekendste winkelstraat van Tel Aviv is de Sheinkin Street, een lange straat tussen Rotschil Boulevard en de Carmel Market.Hier vind je de allernieuwste spulletjes op gebied van mode.Wie niet zo van de mainstream kleding houdt, maar op zoek is naar een iets specialere outfit, is hier op de juiste plaats.Ben je een kunstliefhebber, ga dan eens een kijkje nemen op de Gordon Street met zijn vele galerijen.

Voor juwelen en andere sieraden moet je zeker weer eens door de Ben Yehuda Street lopen.Hier zitten verschillende goede juweliers, waaronder Michal Grenin, een wereldberoemde Israëlische juwelenontwerper.

 Wie graag alles onder één dak heeft, kan terecht in één van de vele winkelcentra, waar het dankzij de airconditioning ook in de zomer koel is.Het Dizengoff Centre is het oudste en het bekendste. Je vindt er kledingwinkels, maar ook gespecialiseerde zaken als instrumenten-, hobby- en electronicawinkels. Het azrieli center aan de voet van het opvallende gebouwencomplex in het zakencentrum is ook meer dan de moeite waard.Dit is het grootste winkelcentrum van de stad. Naast de vele moderne kledingwinkels, vind je er ook een geweldige bioscoop.

foto: © Exclusief4man

De bekendste van alle traditionele markten in Tel Aviv is de levendige Hakarmel Markt, die zich uitstrekt op Allenby Street.Het ene deel is een voedingsmarkt, het tweede een kledingmarkt, waar zowel echte als namaakspullen verkocht worden. De Nahalat Binyamin-markt in Neve Tsedec ligt er niet ver van af.De meeste winkels zijn van zondag tot donderdag open tussen 9.00 uur en 19.00 uur, hoewel enkele een middagpauze kennen

Op vrijdagmiddag sluiten de winkels rond 14.00 uur hun deuren, omdat de Joden zich dan klaarmaken voor hun wekelijkse rusttijd, die tot zaterdagavond na zonsondergang duurt.

   foto: © Exclusief4man

Jeruzalem

Jeruzalem Yerrushalayim in het Hebreeuws  Al-Quds in het  Arabisch ) een stad vol  passie met een historie die diep geworteld is in de drie grote religies.

Met zijn aangenaam, gematigd klimaat, fijne berggebieden en zijn buitengewone historische bezienswaardigheden en musea van wereldklasse, is Jeruzalem een fascinerend contrast van het oude en moderne, en  oosterse en westerse.

Het grootste deel van de stad, waaronder het stadscentrum met zijn winkels en uitgaansleven, ligt in het levendige joodse westelijk Jeruzalem.Dit wordt gekenmerkt door brede lanen, drukke verkeersvrije straten en pleinen, cafés, restaurants en het levendige  nachtleven.

Het kleinere Oost Jeruzalem, overwegend Arabisch, is een 19e-eeuwse wijk ten noorden van de oude stad.Het kenmerkt zich door een langzaam maar chaotische tempo van leven, met drukke, kleurrijke straten en markten.

foto: © Exclusief4man

De Oude stad, op de oostelijke grens, is waar de meeste de meeste belangrijkste bezienswaardigheden van Jeruzalem zijn gevonden.Omsloten door een aloude 16e-eeuwse stenen muren, een labyrint van kronkelende  straatjes, waar bezoekers veel van hun tijd doorbrengen.

De oude stad is verdeeld in kwartieren , vernoemd naar de vier grote religies van deze tijd  namelijk: Arabische, Joodse, Christelijke en  het Armeense kwartier.Binnen enkele minuten kunt u wandelen van rustige pleinen  waar joodse kinderen spelen onder toeziend oog van hun moeders, en vervolgens de hoek om te gaan en gelijk terecht te komen in de gezellige chaotische drukte van de Arabische souk, om daarna weer geheel tor rust te komen in een prachtig aangelegde  Armeense  tuin.

Tevens is er in de oude stad  veel terug te vinden op archeologisch gebied over het leven van Jezus  onder andere de Via Dolorosa de kruisweg die Jezus heeft afgelegd.

 Voor het Joodse geloof is de westelijke  muur,  of ook wel de Klaagmuur genoemd, het meest vereerde plek van het Jodendom en het gebed.

Naast de oude stad zijn er twee bezienswaardigheden die je zeker niet mag overslaan bij een bezoek aan Jeruzalem.

Dit is het Yad Vashem Holocaust  museum waar op een zeer indringende manier wordt duidelijk gemaakt hoeveel joden er tijdens de tweede wereld oorlog in europa  op transport gesteld zijn naar diverse vernietiging kampen om daar van het leven te worden beroofd.

Na het bezichtigen van dit museum besef je pas eigenlijk goed  wat voor verschrikkingen  er in die kampen gebeurd zijn.

foto: © Exclusief4man

Het tweede museum wat zeker de moeite waard is  het Israëlisch nationaal museum

Het museum is opgericht in 1965 het behoord tot de meest toonaangevende kunst en archeologisch museum van de wereld.De collectie  bestaat uit meer dan 500.000 stuks en is opgebouwd  dankzij de hulp uit de kring van opdrachtgevers  door onder andere erfenissen  en geschenken.

Erg indrukwekend is het gedeelte wat ontworpen is door  Armand Bartos  en Frederick Kiesler  waar de vondsten te zien zijn van de dode  zee rollen als mede de oudste Bijbelse manuscripten evenals de  zeldzame vroeg middeleeuwse Bijbelse handschriften.In de tuin van het museum is een maquette te zien van Jeruzalem  in de tijd  van Jezus.

Bovendien zijn er werken te zien van alle grote meesters  met daarnaast werken van Jacques Lipchitz, Henry Moore, Claes Oldenburg, Pablo Picasso, Auguste Rodin, en David Smith, tesamen met meer recente  kunstenaars als Abakanowicz, Mark Dion, James Turrell, en Micha Ullman.

foto: © Exclusief4man

ELAL

Vele wegen lijden naar Rome  maar er is er maar een goede luchtvaartmaatschappij die naar Israël vliegt en dat is EL AL

El AL is in de luchtvaart een relatief  jonge maatschappij  zij bestaan sinds 1948 en hebben een vloot van 40 vliegtuigen die allen bestaan uit Boeings.

De luchtvaartmaatschappij bestaat bekend om haar uitgebreide veiligheidscontroles op zowel de passagiers als de vliegtuigen.

Dit houd in dat  u er minstens 3 uur voor vertrek op Schiphol aanwezig moet zijn om door de security check  heen te komen.

Eenmaal aan boord merkt u gelijk de gastvrijheid van het Land Israël.

Dat is zeker terug te vinden in het de menu’s die El AL serveert aan boord.

 

De Israëlische luchtvaartmaatschappij El AL heeft de gerenommeerde Israëlische chef-kok Segev Moshe in de arm genomen voor het samenstellen van nieuwe menu’s.De nieuwe gerechten worden per direct aan boord van alle vluchten geserveerd in alle beschikbare klassen: Economy, Business, Platinum en First Class. 

Segev Moshe is een zeer gewaardeerde chef-kok die eigenaar is van diverse gastronomische restaurants en cateringbedrijven.

Hij bereidt zijn gerechten op basis van de kwalitatief beste rauwe ingrediënten.Alle ingrediënten die hij gebruikt zijn afkomstig uit Israel, waar veel verse fruitsoorten en groenten worden verbouwd en waar bovendien uitstekende vis en vlees vandaan komt.

Met de nieuwe menu’s worden nieuwe kooktechnieken ingevoerd die de voedingswaarden in de El AL maaltijden benadrukken en die breder gebruik maken van kruiden om de smaak te verbeteren.

Heb je  nu door het lezen zin gekregen om naar Israël te gaan dan kun je op de onderstaande link zowel je vlucht als hotel boeken.

Heb je  nu door het lezen zin gekregen om naar Israël te gaan Oppenheim Travel heeft scherpe prijzen voor zowel hotels als voor vluchten KLIK HIER

foto: © Exclusief4man
Exclusief4man